top of page
Obrázek autoraRadek Dán

Naruby!

Aktualizováno: 25. 1. 2023

Dostat učitelskou licenci v Ontariu není ani v náznaku procházka růžovou zahradou. Ale o tom až později ve videu. O něco méně úsilí a byrokracie mě stála žádost, abych byl zapsán na seznam tzv. „Occasional teachers“, volně přeloženo jako suplující učitel. Zatímco u nás si absence učitelů vždy řeší škola sama, to znamená, že supluje kolega (jak to všichni známe), tady tomu tak není. Absenci zapíše škola do databáze a dispečer následně, buď s předstihem, nebo často až v daný den ráno rozešle emaily a suplující učitelé se přihlásí tam, kde mají zájem ten den učit. Moc jsem si to nedokázal představit, ale všichni jsou na to tady zvyklí a docela to funguje.

No, a vše je tím pádem pro mě teď trochu obrácené naruby. Můj učitelský život byl výhradně spojený s jednou školou, byla to srdeční záležitost. Palach je malý, kolem 180 studentů, 25 učitelů, v podstatě všichni jsme se znali. Tady za oceánem jako supl jezdím v téměř každé ráno na jinou školu. Každý den je první den v práci. Nová budova, noví kolegové a lidé v sekretariátu, pokaždé trochu jiný denní časový plán… A samozřejmě, pokaždé noví studenti. Výjimečně se stává, že si mě zástupce ředitele „zabukuje"na dva nebo dokonce tři dny a to je pak fajn, je to taková „mikrokontinuita“. Třetí den už znám jména většiny studentů a pak „nazdáár!“, tak já jdu zas o dům dál..

Takže fakt pravý opak mojí dřívější stability a návaznosti. Co je na tom fajn, jsou zkušenosti ze všech těch různých škol, za první měsíc jsem byl asi na deseti. Od „Primary“ (obvykle 1-6 třída), přes „Midlle schools“ (7-8), až po střední (9 – 12). Pozorný čtenář si spočítá, že zdejší studenti končí střední o rok dřív, než u nás. Když se nad tím zamyslím, byl jsem jeden z posledních, kteří to tak také měli, v roce 90 jsem vycházel z osmičky a pak na čtyři roky na gympl. Každopádně chci říct, že je to fakt náročný. Každý ráno vstáváte s myšlenkou: „Tak kam dneska?“ Jelikož se i časy začátku školy různí, nevím ani, zda budu začínat v osm, v 8:30, 9:00 nebo v 9:15. Bude to blízko? Pojedu na kole nebo mě tchán sveze? Jak dlouho ho bude bavit kvůli mně ráno vstávat a vozit mě? Jak dlouho to bude odpoledne trvat domů zdejší dost mizernou městskou dopravou? Je to docela síla. Občas se taky

stává, že si se mnou studenti, jelikož vědí, že jsem jen jednodenní „supl", slušně řečeno vytírají zadní část těla. Nejčastěji se to stává u sedmáků a osmáků, ale někdy i na střední. Největší nakládačku jsem dostal na jedné střední technické škole, poslechněte si to v mém krátkém videu, stojí to za to!





153 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Vlčí máky

Kanadský sen

1 Comment


tom.fakher
Feb 01, 2023

😯

Like
bottom of page